Vijay Patel Building, Leicester De Montford University

Infiniti Fin Solar Shading Systems

Levolux designed, supplied and installed a range of Infiniti fin solar shading solutions at De Montford University in Leicester. The solutions include Infiniti Aluminium Aerofoil Fins and PV integrated Glass Fins.

Levolux provided a range of solar shading and plant screening solutions at the award-winning, £42 million extension and refurbishment of the Vijay Patel Building at De Montfort University (DMU) in Leicester.

Product Features

=

Photovoltaic cells on Infiniti Glass Fins

=

Purpose developed aluminium box fin profile

=

Terracotta effect finish

Products

=

Infiniti Aluminium Aerofoil Fins

=

Infiniti Glass Fins

Levolux Vijay Patel Building
Here, the eleven-storey Arts Tower (originally built in the 1960s) was comprehensively refurbished and now benefits from Levolux’s Infiniti Glass Fins, incorporating building integrated photovoltaic (BIPV) technology.

In total, Levolux provided 156 Infiniti Glass PV Fins for the Arts Tower, each measuring up to 763mm wide and up to 3.3 metres in length. The Infiniti Fins were divided into two sections: 81 being fixed horizontally in a vertical stack on the tower’s south-facing elevation and the remainder being fixed vertically to the south-west facing elevation.
The Infiniti Glass PV Fins are expected to generate up to 46 kW of renewable energy.
The Design Wing – a six-storey structure with a contemporary glazed façade – benefits from Levolux Aluminium Box Fins on the south elevation. Here, the Infiniti 150 x 50 mm box fins were developed specifically for this project, including rounded edges and a polyester powder coat treatment to replicate the effect of terracotta.

The Design Wing links the Arts Tower to a new ultra-modern, five-storey, curved glass structure called “The Pod”. This new section of building benefits from an array of curved Infiniti 300 x 40 mm Aluminium Aerofoil Fins. The Infiniti fins were fixed horizontally at a pitch of 565mm. To accommodate the structure’s inclined, curved form, the Infiniti fins had to be designed and manufactured with a precise curve to follow the outline of the building.

Levolux’s patented thermally-broken Triniti Bracket was used extensively across the development to enable the solar shading solutions to be connected back to the curtain walling system whilst minimising thermal bridging.

Levolux also designed, supplied and installed its Ligniti Louvre systems at the development. At roof level, Levolux provided its Ligniti XL Screening Louvre system to screen the roof plant and equipment. On the roof of “The Pod”, Levolux supplied and installed its Ligniti high performance ventilation louvre system. The ‘S’ shaped louvre profile was chosen here to provide an attractive, yet highly weather-resistant façade. The louvres are backed with bird/insect mesh for increased protection, while double louvred doors were provided to satisfy access requirements.

Categories

STAKEHOLDERS

CPMG Architects (Architects)

LOCATION

Leicester, UK