Two Forbury Place, Reading

Infiniti Aluminium Box and Twisted Fin Solar Shading System

Levolux returned to the Forbury Place office development in Reading to design, supply and install an almost identical solar shading and screening solution as that installed at One Forbury Place.

Numbers One and Two Forbury Place are a mirror image of each other. It should therefore be no surprise that Levolux was invited back to Forbury Place to provide the same solar shading and screening solutions that were completed during the construction of One Forbury Place. Like its neighbour, Two Forbury Place is a BREEAM ‘excellent’ rated developments.

Product Features

=

Twisted aluminium fins

=

Secret-fix system

=

Polyester powder coated finish

Products

=

Infiniti Secret-Fix Aluminium Box Fins

=

Infiniti Aluminium Bespoke Fins

=

Ligniti XL Screening Louvres

Levolux’s Infiniti Secret-Fix Aluminium Box Fin system was again chosen to fulfil the development’s solar shading requirements. 150mm wide by 50mm deep profiles were installed horizontally and grouped into a series of stacks that extend across the south elevation.

Levolux also designed another series of vertically-arranged Infiniti fins that were applied to east and west-facing elevations. Here, 550 x 50 mm rectangular-shaped fins extend as much as 33 m from ground to roof level. The upper and lower portion of some fins are twisted to provide a unique and contemporary aesthetic. The arrangement of twists creates a ‘ripple’ or ‘wave’ effect, which radiates out diagonally across the building.

The Infiniti fins are secured back to the curtain walling system using Levolux’s Triniti® bracket. The high-performance curtain walling bracket, with stainless steel fixings and a patented thermal break, provides excellent structural integrity whilst minimising cold bridging and noise transmission through the building envelope.

The Infiniti Secret-fix Aluminium Box fins were finished with an attractive grey matt polyester powder coating, while vertical fins are finished in two contrasting colours: a light grey finish on one side is complemented by bronze on the other side and on both edges. The two colours become visible where fins are twisted.

Levolux also supplied and installed its Ligniti XL screening louvres to obscure the view of unsightly plant and equipment at roof level. Here, continuous louvred screens standing 3 metres high extend along a length of more than 47 metres. Two single louvred doors and a louvred double gate were integrated into the screening solutions for both buildings. The roof screening louvres are finished in dark grey gloss powder coating, for long-lasting good looks.

Categories

STAKEHOLDERS

Aukett Fitzroy Robinson Architects

LOCATION

Reading, UK