Pontio Arts & Innovation Centre, Bangor

Anodised Aluminium Box Fin Solar Shading Solution from Levolux

Levolux’s bronze anodised Infiniti Aluminium Box Fins are a perfect match for the glitz and glamour of the theatre in Bangor

Levolux was approached to develop an external solar shading and screening solution at the Pontio Arts and Innovation Centre in Bangor. The Grimshaw-designed building houses a flexible mid-scale theatre, a studio theatre which holds up to 120 people, a 200-seater digital cinema, a cutting-edge Innovation Centre and the Students’ Union.

 

Product Features

=

Infiniti Anodised Aluminium Box Fins

=

200 x 50mm and 150 x 50mm profiles

=

Secret-fix connection

=

Bronze Metallic Anodised Aluminium finish

Products

=

Infiniti Aluminium Box Fins

=

Ligniti HP Louvres

Here, Levolux designed, supplied and installed its Infiniti Aluminium Box Fin system to south and east-facing elevations, protecting the glazed façade from excessive glare and reducing solar gain internally.

The Infiniti 200 x 50 mm Aluminium Box Fin was installed vertically to provide solar shading on the east elevation. To compensate for the sloping site, the length of each fin was customised; increasing from 6 metres to almost 14 metres. The tapering array of fins, set at a pitch of 400mm, extends almost 75 metres across upper levels of the building’s east-facing elevation.

Levolux’s brief required a design that would allow the fins to cantilever 1400 mm above the highest horizontal support, with the upper portion of the fins effectively functioning as a balustrade to the adjoining roof terrace.

The smaller Infiniti 150 x 50 mm Aluminium Box Fin was chosen for use over glazed staircase and circulation areas. Not only did this option provide a financial saving, but it also permitted a greater passage of daylight into these areas.
The Infiniti fins were finished with a metallic bronze anodising, perfectly complementing the building’s limestone cladding.

However, Levolux’s involvement did not stop at the solar shading solution. Levolux also designed, supplied and installed its Ligniti HP ventilation louvre system. The ‘Class A’ rated ventilation louvres, fixed at a pitch of 50mm, were backed with 50 mm thick insulation (to moderate temperatures within plant areas) and HDPE bird mesh. Single and double louvred doors facilitate easy access to the building services for routine cleaning and maintenance. The same high-performance ventilation louvres were also incorporated into two horizontal screens on the cinema roof. The louvred screens include hinged panels that can be opened to increase ventilation to roof plant areas. The Ligniti louvres were finished in a dark grey polyester powder coating.

Categories

STAKEHOLDERS

Grimshaw Architects

LOCATION

UK (Wales)