Meadowvale Community Centre & Library

Residents of The City of Mississauga, near Toronto in Canada, were pleased when the Meadowvale Community Centre and Library re-opened in 2016, featuring a bright new solar shading solution from Levolux.

Levolux was approached to develop a custom solar shading solution, combining its innovative Infiniti® Fin system and Triniti® bracket.

The solution comprised a series of rectangular-shaped aluminium louvres, fixed vertically in front of full-height glazed openings. In total, Levolux supplied 350 vertical louvres, each measuring 400mm wide by 50mm thick and extending up to 6 metres in height. The louvres, commonly known as fins, are spaced at 600mm centres and are angled at 45 degrees to the building’s glazed façade.

The fins create a striking architectural feature, as each is finished in one of 8 contrasting colours. They range from greens and blues, to lilac and purple. The colours are applied with a highly durable powder coating.

Levolux’s Infiniti Fin system delivers uncompromised results. Its integrated stainless steel fixing method ensures excellent strength, while allowing fins to appear continuous and uninterrupted over long distances. Not only are the number of fixings reduced and concealed, but fins also appear weightless, as they can be cantilevered past aluminium carrier arms.

In total, Levolux provided 350 extruded aluminium fins for the new Meadowvale Community Centre and Library. These are secured in place using Levolux’s Triniti brackets. The brackets complement the Infiniti Fin system, as they incorporate a comprehensive thermal break. This eliminates any problems associated with cold bridging, such as interstitial condensation, and prevents unwanted noise and vibrations from occurring.

More information from Canadian Architect.

READ MORE