LIGHTING UP CHURCH SQUARE
March 2014

One Church Square is an affordable and highly sustainable housing development in London’s Pimlico area, which benefits from a custom solar shading and screening solution from Levolux.

This award-winning £6 million residential development for the Dolphin Square Foundation, is located just a short walk from Victoria. It provides 39 much needed studio, one, two and three bed apartments, arranged over five floors. Occupying a square-shaped plot, One Church Square provides affordable and comfortable housing, with the added benefit of a central glass covered courtyard and a landscaped roof garden.

One Church Square PN2 200 x 200Designed by Paul Davis + Partners to achieve Code 4 of the Code for Sustainable Homes, One Church Square benefits from the latest energy saving technology, which maximises comfort while minimising energy consumption. This is evident when you survey the building’s exterior and find an array of solar shading and screening structures positioned above and across glazed openings.

As a world-leading solar shading and screening specialist, Levolux was invited to lend its support to the project, working closely with the architects to develop a custom solution to satisfy very challenging performance criteria.

The solution comprised a variety of decorative perforated aluminium panels arranged horizontally and vertically on each elevation of the building, including motorised sliding doors at the building’s main entrance.

The perforated panels are most prominent on south-east and south-west facing elevations where they project above or to the side of glazed openings. In total, 38 panels, each projecting up to 880mm from the building, are positioned to shield windows from the sun at the height of summer.

One Church Square PN3 200 x 200As an effective form of Brise Soleil, the perforated panels keep the building comfortably cool by preventing excessive solar heat gain, while maximising daylight levels and allowing unobstructed outward views from each apartment.

22 Perforated panels have also been applied vertically against glazed openings on north-east and south-west facing elevations. The fixed screening panels, each measuring 1.5 metres wide by 2.5 metres high, create a series of privacy window screens for occupants.

The main entrance to the property is located on its north-west facing elevation. Here Levolux supplied and fitted inner and outer motorised sliding doors, formed from perforated aluminium panels.

The sliding doors, each measuring 3 metres high by 1.5 metres wide, are integrated with an access control system and linked to a Building Management System (BMS). This facilitates secure, authorised access to residents, 24 hours a day.

The external motorised sliding door is secured into a frame with three matching fixed perforated aluminium panels, one to the side and two above.

One Church Square PN4 200 x 200Above the entrance, Levolux also provided aluminium rainscreen panels and Sunbreaker louvres to create an attractive and weather-resistant enclosure, measuring 7 metres high by 3 metres wide. The Sunbreaker louvres, featuring a ‘Z’ profile and measuring 230mm deep, are arranged horizontally into a vertical stack.

All perforated aluminium panels are custom engineered with a pattern of perforations that is taken from an image of St James the Less, in homage to the adjacent Grade I listed church, which carries the same name. By varying the size and pattern of perforations across each panel, the picture gradually comes into focus. The effect is most impressive at night as the panels are illuminated from inside.

To complement the building’s bricked exterior, all aluminium components were finished in an attractive and durable slate grey coloured powder coating.

One Church Square was opened by HRH Princess Anne in July 2013 in a high profile ceremony and it has since won a Civic Trust Award which recognises the very best architecture, design, planning, landscape and public art.