LEADING THE WAY AT UEA
October 2014

As part of a £58 million investment in its residential campus, the University of East Anglia has unveiled its new Crome Court development, featuring a striking solar shading solution from Levolux.

The seven-storey student residence is situated to the east of the university’s campus, surrounded by other student residences. The ‘U’ shaped block accommodates 232 bedrooms, each boasting a generous living space, with full height windows providing plenty of natural daylight.

UEA Norwich PN2 200 x 200The development was designed by LSI Architects to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating. This was achieved by making best use of leading-edge technologies, such as grey water recycling, photovoltaic solar energy panels and solar control structures. As a result, it is expected that the building will produce 95 per cent less CO2 than a notional building conforming to current regulations.

As the UK’s leading solar shading specialist, Levolux was invited to contribute to the scheme by developing a comprehensive solar shading solution. The solution comprised a colourful array of Glass Fins, along with Aerofoil Fins and Ventilation Louvres to screen a roof plant area.

Glass Fins offer an attractive form of solar control and can be configured to perform a number of secondary functions, such as integrating PV solar panels or introducing subtle colours into a building’s façade.

In this case, 63 Glass Fins have been incorporated, fixed vertically alongside full height windows, across east and west elevations. Each Glass Fin is formed from 13.5mm thick laminated glass, with a coloured interlayer. The 700mm deep Fins, which extend up to 2.3 metres in height, provide the requisite amount of shade, but also allow some daylight to filter through, casting colourful bands of blue, turquoise or green across each elevation.

Elsewhere, on the south-facing elevation, within a central courtyard area 100mm wide Aerofoil Fins have been incorporated horizontally, fixed into three vertical panels. The panels combine to form a shading structure measuring 4 metres wide, by 1 metre high. The vertically stacked Fins provide shade to a glazed entrance and corridor at ground floor level. By absorbing and reflecting a proportion of the sun’s rays, the Fins help to limit solar heat gain, which helps to maintain internal temperatures at a comfortable level.

To complete the solution, Levolux utilised its popular Contour Ventilation Louvre system to form a ventilated screen that measures almost 12 metres wide, by 2.2 metres in height. Attractive ‘S’ profile blades, formed from extruded aluminium, are fixed at a pitch of 75mm.

UEA Norwich PN3 200 x 200The louvred façade, which is backed with bird mesh, creates the optimum environment for plant and equipment to operate efficiently, regardless of heavy rainfall or strong winds. Integral single and double louvred doors are concealed within the façade, allowing easy access for routine servicing and maintenance.

All aluminium components, including the Aerofoil Fins and Louvre blades have been given a highly durable and attractive dark grey powder coating, while the complete solution is backed by Levolux’s design, manufacture and installation package, along with a three year warranty.

Crome Court, which is named after John Crome (1768-1821), founder and first president of the Norwich School of Painting in 1803, enhances the UEA student campus landscape. With its green living wall, triple glazing and the coloured Glass Fins from Levolux, it really could be described as its masterpiece.